Current Affairs February 2022 MCQ in English

Current Affairs February 2022 MCQ in English

Current Affairs MCQ : Current Affairs February 2022 MCQ in English For Sports, Entertainment, Science, Arts, Games, Movies, Awards etc.

current affairs february 2022 mcq

1.Which State/UT has approved Ex-gratia relief of Rs 20,000 per acre to farmers?

Ans. Delhi

2.French Polynesia is an overseas collectivity of France, located in which continent?

Ans. Oceania

3.India adopted the ‘Digital Work Plan 2022’ along with which bloc?

Ans. ASEAN

4.What is the name of the Tropical Storm which made landfall on three southern African countries?

Ans. Ana

5.As of 2022, which country is the top Steel Producer in the world?

Ans. China

6.Indian Women’s Hockey Team won which position in the Asia Cup 2022?

Ans. Third

7.Which Ministry is the nodal agency of the ‘Fly Ash Management and Utilisation Mission’?

Ans. Ministry of Environment, Forest & Climate Change

8.Which institution has developed an AI-based diagnosis technique using X-Ray named ‘COMiT-Net’ to screen COVID-19?

Ans. IIT- Jodhpur

9.ARIES is an autonomous institute under which Union Ministry?

Ans. Ministry of Science and Technology

10.Sergio Mattarella has been elected as the President of which country for the second term?

Ans. Italy

11.ARIES is an autonomous institute under which Union Ministry?

Ans. Ministry of Science and Technology

12.Sergio Mattarella has been elected as the President of which country for the second term?

Ans. Italy

13.‘HERMES Mission’ seen in the news is associated with country?

Ans. USA

14.Which vaccine manufacturer received approval to conduct Phase-III clinical trials of an intranasal booster dose?

Ans. Bharat Biotech

15.Who is the first male Tennis star to win 21 Grand Slam titles?

Ans. Rafael Nadal

16.The Government of India has done ‘Conversion or Switch operations’ with which institution?

Ans. Reserve Bank of India

17.“United for Dignity” Campaign honors the dignity of people who have experienced which disease?

Ans. Leprosy

18.Which Indian state/UT got its first-ever good freight train connectivity post independence?

Ans. Manipur

19.‘Oceans Melting Greenland airborne mission’ is associated with which country?

Ans. USA

20.Which country has developed an artificial intelligence Nanny (AI Nanny), to monitor embryos?

Ans. China

21.Spikevax, which received full approval from US FDA, was manufactured by which pharma company?

Ans. Moderna

22.As per the Economic Survey 2021-22, what is the estimated GDP Growth of India in 2022-23?

Ans. 8.0-8.5 %

23.As per recent Government data, what is the total number of new leprosy cases detected during 2020-21 in India?

Ans. 65,147

24.Who is the first male player to win the ‘World Games Athlete of the Year’ award?

Ans. PR Srejeesh

25.‘Cyornis and Zosterops’ are the recently discovered genus of which species, discovered from Borneo?

Ans. Bird

26.Which country funded the ‘Cosmo-SkyMed Second Generation’ CSG 2 satellite, launched by SpaceX?

Ans. Italy

27.Antonio Costa, has been re-elected as the Prime Minister of which country?

Ans. Portugal

28.‘‘Sacred Ensembles of the Hoysala’, the nomination for World Heritage List, are located in which state?

Ans. Karnataka

29.What is the share of the Government of India in the ‘National Land Monetisation Corporation (NLMC)’?

Ans. 100 per cent

30.RAMP Programme, which was announced in the Union Budget, aims to improve productivity of which sector?

Ans. MSME

31.‘‘Sacred Ensembles of the Hoysala’, the nomination for World Heritage List, are located in which state?

Ans. Karnataka

32.Union Budget announced a fund to finance start-ups for agriculture and rural enterprise, facilitated through which institution?

Ans. NABARD

33.Union Budget announced a scheme to promote chemical-free natural farming with pilot project along which river?

Ans. Ganga

34.‘DESH-Stack’ is an Online Platform associated with which field?

Ans. Skill Development

35.What is the objective of the ‘Parvat Mala’ scheme announced recently?

Ans. Transportation in Hills

36.Which country inaugurated the Ijmuiden Sea Lock, the world’s largest sea lock?

Ans. The Netherlands

37.‘Scheme for enhancement of competitiveness of capital goods sector’ is associated with which Ministry?

Ans. Ministry of Heavy Industries

38.Which state launched ‘Project Sadbhawana’ to improve Governance?

Ans. Assam

39.‘Neuroterus Valhalla’ is the name of which newly discovered weird species?

Ans. Wasp

40.As per a new study conducted by an international team, what is the total number of trees still undiscovered?

Ans. 9200

41.As per a new study conducted by an international team, what is the total number of trees still undiscovered?

Ans. 9200

42.What is the objective of ‘Kavach’ Technology announced for Indian Railways?

Ans. Anti- Collision

43.What is the theme of the ‘World Wetlands Day 2022’?

Ans. Wetlands Action for People and Nature

44.Which newly discovered species has been named after the pandemic as ‘Humbertium covidum’?

Ans. Flatworm

45.Which company has started India’s first project of mixing Hydrogen into Natural Gas System?

Ans. GAIL

46.Which is the nodal agency of the new scheme ‘PM-DevINE’?

Ans. North-Eastern Council

47.Which type of villages are the beneficiaries of the newly announced ‘Vibrant Villages programme’?

Ans. Border Villages

48.As per Union Budget 2022-23, what is the new Alternate Minimum Tax (AMT) for Cooperative societies?

Ans. 15 per cent

49.Which Indian state/UT launched the ‘CLAP’ programme?

Ans. Andhra Pradesh

50.Which country’s researchers have found out that Climate change is driving plants to flower earlier?

Ans. UK

Visit More MCQs

Leave a Comment